woensdag 18 maart 2009

Talent bloeit meest in diverse context


Op dit moment mag ik een bijdrage leveren aan diverse vormen van samenwerking tussen creatieve bedrijven en creatieve free-lancers. Ik ervaar deze contacten voor mezelf als een boeiende dynamiek van passie, ondernemerschap, creativiteit en persoonlijke ontwikkeling.

Toen ik dit artikel las op Scienceguide begreep ik meer waarom ikzelf die boeiende dynamiek ervaar.

Hier volgt mijn samenvatting:

We hebben talent en creativiteit nodig om te innoveren. Dat talent heeft voeding nodig om tot wasdom te komen, maar het ontwikkelt zich niet volgens vaste vooraf bepaalde lijnen. Robbert Dijkgraaf is, zoals u wellicht weet, oud student van de Rietveld Academie. U weet ook dat hij op een heel ander terrein, namelijk dat van de wetenschap, naam gemaakt heeft.
Talent kan dus binnen verschillende contexten tot uiting en wasdom komen. Hoe diverser de het aanbod van contexten, hoe groter de kans dat een talent zijn goede groeiomgeving vindt.

Als voorbeeld: De Rietveld Academie is zo'n groeiomgeving.

In de deze mono-sectorale hogeschool voor het kunstvakonderwijs, zoals dat in HBO-raad jargon heet, wordt talent met wortels in meer dan 60 verschillende nationaliteiten ontwikkeld. Als je als student door de strenge selectie komt, begint je ontdekkingstocht in een bijzondere omgeving.


De Rietveld is een plek waar alle ambachtelijke kunstdisciplines nog onder één dak te vinden zijn. Een academie die optreedt als hoeder van een cultureel erfgoed met een verantwoordelijkheid voor het hele kunstenbestel: je kunt er met oude beproefde technieken werken, maar ook met de modernste. Vaak gaat het om combinaties. Dat wil niet zeggen dat je binnen komt voor iets en er ook mee weggaat. Een student kan aan de Rietveld beginnen en denken dat hij beeldhouwer wordt, maar als sieradenmaker naar buiten wandelen. Of wetenschapper en bestuurder worden.

In het eerste jaar worden de studenten breed geschoold en daarna gaan ze de diepte in. Eén van die dieptes is de glasafdeling. Het resultaat hiervan kunnen we zien op de schitterende tentoonstelling in het Gemeente Museum in Den Haag Glas(s). Rietveld Academie Amsterdam 1969 - 2009.



Ambacht glas als voorbeeld van passie, ondernemerschap, creativiteit en persoonlijke ontwikkeling.
Het vrije glas dat wordt getoond is imponerend en inspirerend in zijn diversiteit en originaliteit. De cross-overs die worden gemaakt naar andere disciplines en andere materialen zijn talrijk en vindingrijk.

Hieronder wordt als voorbeeld de samenhang beschreven tussen glas en de kenniseconomie:
1) het kunstwerk zonder titel van Jung Bung Lee (1995)
2) het proces van het glasblazen

De Koreaanse Jung-Bee Lee studeerde in 2007 af als student glas aan de Rietveld. Haar afstudeerwerk bestond uit een film gekoppeld aan een project dat dat hoofzakelijk naar tekst verwijst. Tijdens haar opleiding aan de glasafdeling maakte ze een werk dat daadwerkelijk van glas was: ze graveerde een tekst op de bodem van een colaflesje.

Een foto van haar werk van gips, papier, touw trof ik aan in de catalogus. Fascinerend dat dit soort conceptuele ideeën rond glas kunnen ontstaan vanuit zo'n ambachtelijke context. Dit is een fascinerend en practisch voorbeeld hoe wij in onze samenleving met talent, creativiteit en ideeën om moeten gaan. De glasafdeling, met zijn vermenging van oud en nieuw, van ambacht en concept, van cross-over naar andere terreinen, is de context voor telkens anders kijken en vernieuwing.

Glasblazen is een oud ambacht. Rond het begin van onze jaartelling vonden de Syriërs de blaaspijp uit en slaagden ze erin om de componenten zand, kalk en soda tot een vloeibare massa te smelten en zodoende door middel van de blaaspijp glas te maken.

Door de eeuwen heen is er niet veel aan de basis van het ambacht veranderd. Je zou de Nederlandse omgang met kennis en talent kunnen vergelijken met glasblazen. Maar dan een manier van glasblazen waarbij de blazer zijn bol steeds groter maakt, zonder extra grondstof te gebruiken. Het resultaat is steeds dunner glas, dat er misschien wel mooi uit ziet maar steeds minder tegen een stootje kan. Er zit een grens aan.... Nederland blinkt uit door grenzen op te zoeken ......


Investeren in kennis en talent dat kan niet op een koopje. Het kan ook niet alleen vanuit vaststaande concepten en vooraf bepaalde plannen over waar meerwaarde ontstaat. Een glasafdeling kan zo maar een filmproject opleveren, een kunstenaar kan toch een wetenschapper blijken te zijn ...

Nederlanders, zoek die grenzen op!

Geen opmerkingen:

Evenementenkalender


Vanuit mijn huidige rol van evenementencoördinator binnen mijn BNI chapter Merquess verzamel ik interessante netwerkbijeenkomsten binnen onze regio en daarbuiten. Bekijk hieronder het actuele overzicht van interessante netwerken en bijeenkomsten die er zijn om jezelf te ontwikkelen als ondernemer, om verder te komen en ook om ondernemerschap leuk te maken.

De gekozen bijeenkomsten vinden met name plaats in de regio Den Haag, Delft, Westland, Rotterdam en Leiden. Heb je vragen over één van deze bijeenkomsten of wil je dat jouw bijeenkomst in dit overzicht wordt opgenomen? Bel of email me!