donderdag 12 juli 2007

Zoon en vader & ondernemingAfgelopen week één van mijn favoriete onderwerpen tegengekomen......

Wat is de situatie ?

De zoon heeft (al vanaf zijn studie) een eigen bedrijf opgericht. Van een studentikoos initiatief groeit de onderneming uit tot een serieuze aangelegenheid waar medewerkers hun (gezings)inkomen gaan verdienen en waar klanten serieuze eisen aan gaan stellen. Pa heeft zich in zijn werkzame leven in de ambtelijke wereld begeven, is nu met de VUT en heeft nu de status van (onbezoldigd) adviseur van het bedrijf.

Het positieve van deze situatie is de goede bedoeling van zowel vader als zoon. De zoon kan altijd wel ondersteuning en capaciteit gebruiken in zijn (nog jonge) ondernemersleven, er bestaan korte lijntjes tussen hen beiden en ze kunnen veel hebben van elkaar. Pa vind het wel spannend om in de nadagen van zijn carriere zich in de keuken van een bedrijf(je) te begeven en zoals zoveel vaders wil hij zijn zoon "alles geven wat hij bezit" om zijn zoon verder te helpen.

Als innovatieadviseur moet je gezonde vragen stellen over deze constellatie zoals:
- Is dit een gezonde situatie ?
- Wie helpt wie ?
- Is de opzet effectief op korte en/of lange termijn ?
- Zijn zowel zoon als vader zich bewust van patronen tussen hen beiden die al of niet een gewenst effect hebben ?

Wat hebben mijn collega en ik gedaan met deze casus en met welk resultaat ?
We hebben met zoon en vader een boeiende en pittige discussie gehad over bovenstaande vragen. Een belangrijk resultaat dat we alvast hebben geboekt is dat beide personen zich explicieter dan ooit hebben uitgesproken over diverse aspecten van de samenwerking. Gegniffel bij de zoon en dan weer bij de vader én gepeins bij beiden waren de non-verbale uitingen.
We hebben een akkoord over de opzet van een vervolgsessie waarin we de ambitie gaan uitwerken van de ondernemer. De vader hebben we daarbij de volgende keuze voorgelegd:
- aanwezig zijn als observator, de pure ambitie van zijn zoon aanhoren en de opdracht tijdens de hele sessie de mond te houden.
of
- niet aanwezig zijn en leuke dingen gaan doen zoals golfen, wandelen, fietsen, enz.

Na hersenpijniging heeft Pa een strakke keuze gemaakt. Wie raadt welke keuze Pa heeft gemaakt ?

Geen opmerkingen:

Evenementenkalender


Vanuit mijn huidige rol van evenementencoördinator binnen mijn BNI chapter Merquess verzamel ik interessante netwerkbijeenkomsten binnen onze regio en daarbuiten. Bekijk hieronder het actuele overzicht van interessante netwerken en bijeenkomsten die er zijn om jezelf te ontwikkelen als ondernemer, om verder te komen en ook om ondernemerschap leuk te maken.

De gekozen bijeenkomsten vinden met name plaats in de regio Den Haag, Delft, Westland, Rotterdam en Leiden. Heb je vragen over één van deze bijeenkomsten of wil je dat jouw bijeenkomst in dit overzicht wordt opgenomen? Bel of email me!