maandag 25 juni 2007

Spanning tussen aandeelhouders, directie en commissaris !


Herkent u dit in uw bedrijf ?
Aandeelhouders, directie en/of commissaris (soms ook nog in een dubbelrol) die verschillend denken over
- de toekomst van het bedrijf,
- investeren in langdurige groei of saneren voor snel rendement
- de termijn van "cashen" (korte- of lange termijn),
- de persoonlijke toekomst binnen of buiten het bedrijf.
Indien hier onvoldoende expliciet over wordt gesproken en te weinig aandacht aan wordt besteed, dan kan het gebrek aan gelijkgerichtheid een eigen leven gaan leiden en ten koste gaan van de resultaten én continuïteit van het bedrijf.

Vaak blijkt zo'n bedrijf in een spagaat te verkeren. Dit betekent een verlammende situatie waarbij tegenstrevers elkaar in evenwicht houden waardoor er (tijdelijk) niets verandert ondanks dat een ieder in het bedrijf voelt dat er juist wel iets moet veranderen. Signalen waaruit een dergelijke situatie zou kunnen blijken:
- matig tot slecht rendement
- in verleden vaak iets geprobeerd; heeft niets opgeleverd. Daardoor heerst een soort gelatenheid.
- gevoel bij de directie van "het niet meer weten hoe verder ...."
- persoonlijke spanningen (die eventueel leiden tot gezondheidsklachten)
- gevoel van cirkelen. Dezelfde knelpunten komen iedere keer op tafel, dezelfde argumenten (voor en tegen) om er iets aan te doen worden in de strijd gegooid...keer op keer ...
- Onrust in het bedrijf

De oorzaak is vanuit historie vaak complex maar is volgens mij terug te brengen tot niet concreet gemaakte afspraken, verwachtingen en op te leveren eindresultaten. De oorzaak hiervan ligt vaak bij het ontbreken van een concrete toekomstvisie voor het bedrijf door verschillende (persoonlijke) ambities van aandeelhouders en directieleden.

Wat is ertegen te doen ?
Ik denk dan betrokken spelers terug moeten naar deze afspraken, verwachtingen en op te leveren eindresultaten. Wat ligt er al, welke afspraken moeten herzien worden en welke open einden moeten alsnog worden ingevuld ?
Als start dient een sessie georganiseerd te worden waarbij ieders persoonlijke ambitie individueel en plenair expliciet wordt gemaakt.

Tip 1
Omdat één persoon verschillende petten (aandeelhouders, directie en/of commissaris) op kan hebben, adviseer ik bij een dergelijke sessie een procesbegeleider/gespreksleider in te schakelen. Deze persoon dient interventies te plegen op die momenten dat verwarring ontstaat bij de aanwezigen of de spreker zelf.

Tip 2
Ter inspiratie heb ik drie sites/ artikelen en uitspraken verzameld die gebruikt kunnen worden in de discussie tussen aandeelhouders, directie en commissaris. Tips bij de publicaties:
Conflict met aandeelhouders en/of commissaris: ga na welke aspecten van het conflict je herkent en bespreek deze aspecten

Commissaris zonder Code? : Loop de zeven aanbevelingen na en bekijk welke van deze aanbevelingen je kunt gebruiken.

NCD
Kijk of uw vraag en antwoord erbij zit.

Geen opmerkingen:

Evenementenkalender


Vanuit mijn huidige rol van evenementencoördinator binnen mijn BNI chapter Merquess verzamel ik interessante netwerkbijeenkomsten binnen onze regio en daarbuiten. Bekijk hieronder het actuele overzicht van interessante netwerken en bijeenkomsten die er zijn om jezelf te ontwikkelen als ondernemer, om verder te komen en ook om ondernemerschap leuk te maken.

De gekozen bijeenkomsten vinden met name plaats in de regio Den Haag, Delft, Westland, Rotterdam en Leiden. Heb je vragen over één van deze bijeenkomsten of wil je dat jouw bijeenkomst in dit overzicht wordt opgenomen? Bel of email me!