door Frank Tijhuis, Gamebasics
Het is 31 oktober 9.30 uur as de bel gaat bij Gamebasics in Zoetermeer. Twee adviseurs van TNO, Paul Brandt en Fabian Walraven, komen een ééndagsadvies geven aan Gamebasics. Ook aanwezig is Leon van der Sande; hij is de matchmaker tussen TNO en Gamebasics, en werkzaam voor Syntens.
Na een rondje voorstellen begint het kruisverhoor van Fabian en Paul van TNO. Zij verzamelen informatie over het softwareontwikkelproces bij Gamebasics. Frank en Jeroen vertellen in sneltreinvaart over het ontstaan van Gamebasics in 2004 en de vele ontwikkelingen en veranderingen die er sindsdien hebben plaatsgevonden. Na nog twee koffie kijkt Paul Jeroen aan en vraagt hem of hij in drie zinnen kan uitleggen hoe de huidige problematiek is ontstaan. Jeroen haalt adem en probeert het zo goed mogelijk samen te vatten “Kijk, voor 2010 hadden we te maken met één versie van OSM die alleen op het Web draaide, de laatste 2 jaar wordt OSM ook ontwikkeld voor Facebook, iOS en Android. Daarnaast werken er nu 6 developers mee aan de ontwikkeling en er zijn ondertussen 19 talen waarin OSM wordt gespeeld. Ondanks de invoering van SCRUM lopen we de laatste tijd tegen kwaliteitsproblemen aan. Ons testproces moet stevig worden ingericht”. Paul en Fabian schrijven alles op in hun schriftjes en drinken nog een koffie.
“Dit zijn op zich natuurlijk prachtige ontwikkelingen”, vult Frank aan, “Maar ons marketingteam besteedt de laatste 5 sprints al bijna 3 dagen per sprint van 2 weken aan testen. Dat wordt me te gortig. Dus belde ik Leon van der Sande van Syntens begin deze maand om te vragen of hij andere bedrijven weet die dit soort problematiek kennen om wat over hun ervaringen te horen.”
Ondertussen is het 11 uur geworden en Paul en Fabian willen zich graag met alle aantekeningen terugtrekken om te contempleren (zoals ze dat tegen elkaar zeggen). Leon, de matchmaker ziet dat de klik is gemaakt, en laat de twee TNO-ers achter bij Gamebasics... Na de lunch trekken Paul en Fabian zich wederom terug. Ze werken op een strak schema en om 14.30 uur komen ze met een advies terug in de vergaderkamer van Gamebasics. De observaties en conclusies worden gepresenteerd.
De aanbeveling is scherp en concreet. Tot verbazing van Jeroen en Frank passen de heren van TNO gewoon de Vraagstelling van Gamebasics aan. Paul zegt: “Jullie vraagstelling vanmorgen was: Hoe moeten we ons testproces inrichten om minder bugs in deployment aan te treffen?”. Fabian vervolgt: “ Maar in die vraagstelling zit eigenlijk jullie probleem, de vraagstelling zou moeten zijn: Op welke wijze kunnen we de kwaliteit van het product verhogen?””‘Sjonge’, denkt Frank nog, ‘die mannen denken zeker dat ze in één dagje iets even ons probleem kunnen bedenken en oplossen.’ Maar 3 minuten later zitten Frank, Jeroen en de Scrummaster geboeid te luisteren naar de aanbevelingen van deze twee TNO mannen. Het advies richt zich dus op het gehele proces en blijft niet beperkt tot testen. Om kwart over vier verlaten Paul en Fabian het pand met een pluche Doerak, de mascotte van OSM.
Frank en Jeroen blijven geïnspireerd en met concrete aanbevelingen achter. De heren van TNO hebben een beeld achtergelaten hoe het ontwikkelproces kan worden verbeterd.
Het is 10 januari 2013, drie maanden nadat Frank het probleem neerlegde bij Syntens. Binnen Gamebasics is het hele proces, tot en met de marketeers aangescherpt. Er is in kaart gebracht wat de Technische Schuld is. De Scrum Backlog is voorzien van een ‘tolpoortje’ waar een INVEST beschijving voor wordt gebruikt. Hierdoor blijft de technical debt inzichtelijk en wordt er ook ruimte ingepland om bestaande technical debt in te lossen. Er wordt ook aangegeven hoe de backlog items aan de missie bijdragen (borging).
Er wordt gewerkt aan een vlaggetjes stoplicht systeem die direct en automatisch kritische haperingen in OSM inzichtelijk maakt.
Op 1 februari begint een kwaliteitscoördinator die dit proces gaat aanscherpen en verbeteren. Deze functionaris is deel van het SCRUM team en houdt zich ook bezig met het ontwikkelen en uitvoeren van testscripts.
Jeroen en Frank zitten heerlijk relaxed te dineren en hebben het nog eens over de afgelopen drie maanden. ‘Eigenlijk bizar toch’ zegt Frank, ‘dat twee TNO mannetjes op advies van Syntens een dagje bij ons langskomen en zo een scherpe analyse kunnen neerleggen’. ‘Tsja’ zegt Jeroen, ‘één dag van TNO advies kan je hele organisatie veranderen, ik ben blij dat we deze kans hebben gekregen. Laten we daar op toasten’ zegt hij, en heft zijn glas.
Waarde toevoegen aan ondernemers en delen van ondernemerservaringen: daar ligt mijn passie! Als zelfstandig innovatieadviseur bij LE-ON lerend ondernemen lever ik inspiratie en praktische tools om te innoveren, te ondernemen en te groeien. LE-ON richt zich op groeiende bedrijven en ondernemers met ambitie. De ontwikkeling van een groeiend bedrijf inspireert. Iedere dag verbind ik praktijk met theorie. Zo ontstaat nieuwe kennis over groeiend ondernemerschap; kennis die ik graag met je wil delen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Evenementenkalender
Vanuit mijn huidige rol van evenementencoördinator binnen mijn BNI chapter Merquess verzamel ik interessante netwerkbijeenkomsten binnen onze regio en daarbuiten. Bekijk hieronder het actuele overzicht van interessante netwerken en bijeenkomsten die er zijn om jezelf te ontwikkelen als ondernemer, om verder te komen en ook om ondernemerschap leuk te maken.
De gekozen bijeenkomsten vinden met name plaats in de regio Den Haag, Delft, Westland, Rotterdam en Leiden. Heb je vragen over één van deze bijeenkomsten of wil je dat jouw bijeenkomst in dit overzicht wordt opgenomen? Bel of email me!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten