donderdag 26 november 2009

In je kracht als ondernemer!


Als ondernemer is het slim je ervan bewust te zijn dat je binnen je eigen bedrijf verschillende rollen vervult en dat die verschillende rollen op momenten met elkaar in conflict kunnen staan.


Complexe problemen en complexe situaties waar een ondernemer zich op bepaalde momenten altijd een keer in bevindt, kunnen met behulp van een praatplaatje worden teruggebracht naar een verpletterende eenvoud.

Vervolgens blijkt een oplossing, plezier en resultaat voor jou als ondernemer verrassend dichtbij te zijn.



Zoek jij ook als ondernemer een oplossing binnen jouw situatie en wil je plezier en resultaat (terug)? Doorloop dan het volgende stappenplan:







Stap 1
  • Lees onderstaande 4 rollen van een ondernemer eens door.
  • Werk de 4 rollen uit voor jouw huidige situatie. Met andere woorden: welke rollen vervul je wél en welke rollen vervul je niet? Werk ook uit hoe je deze rol(len) vervult binnen jouw bedrijf? Schrijf het op.
Vier rollen van de ondernemer:
  • Persoon
    Dit is de rol waar het meestal uit begint als startende ondernemer: je eigen passie, visie en vakmanschap. Hier domineert je persoonlijke gevoel en datgene wat het dichts tegen jou als persoon aan zit.




  • Bedrijfsrol
    Dit is de rol waar je bezig bent met commercie, continuiteit en de cultuur van je bedrijf opbouwen en bewaken. Hier domineert het bedrijfsbelang en datgene wat jij op lange termijn voor het bedrijf voor ogen hebt. Jouw bedrijf dient jou te overleven.


  • Manager
    Dit is de rol waarin je de medewerkers motiveert, coached en aanstuurt en bezig bent met arbeidscontracten en -voorwaarden. Je geeft leiding aan mensen en je managed processen.


  • Eigenaar en aandeelhouder
    Dit is de rol waarin je rationeel kijkt naar het rendement dat je haalt uit het vermogen dat je in het bedrijf hebt geinvesteerd.




Stap 2
  • Bepaal per rol of jij je happy voelt in die rol en/of je in die rol effectief bent? Wil je op basis van jouw antwoord iets veranderen in de rolverdeling? Zo ja, wat dan en hoe kan dat er in de praktijk uitzien?
  • Bepaal of er rollen zijn die op dit moment onderbelicht zijn als je kijkt naar de fase waarin jouw bedrijf zich bevindt (embryo, groei, volwassen of neergang)? Wil je op basis van jouw antwoord iets veranderen in de rolverdeling? Zo ja, wat dan en hoe kan dat er in de praktijk uitzien?
  • Nodig een partner, vriend, collega of professional uit om jouw spiegel en klankbord te zijn bij deze vragen.
  • Schrijf de uitkomsten op.

Stap 3
  • Maak een plan van aanpak (heel concreet) voor het eerste jaar.
  • Maak een plan van aanpak (slechts in grove lijnen) waar je in 5 jaar naar toe wilt werken.
  • Schrijf dit op.
  • Nodig een partner, vriend, collega of professional uit om jouw acties en resultaten regelmatig te toetsen (bijvoorbeeld 1 keer per kwartaal) en voor jou een spiegel en klankbord te zijn. Sociale druk die jezelf creëert kan jou helpen om net die stap extra te zetten en meer resultaat te halen.

Lees ook de ervaring van Winkwaves. De moeite waard.

Noot:
Jan Smit, één van mijn meest ervaren collega's heeft mij ooit als eerste gewezen op deze rollen en innerlijke rolconflicten en daar een eenvoudig tekeningetje van gemaakt. Naarmate ik deze tekening meer ging gebruiken, zal het je dan ook niets verbazen dat deze tekening is geëvolueerd naar "Het model van Smit".

Geen opmerkingen:

Evenementenkalender


Vanuit mijn huidige rol van evenementencoördinator binnen mijn BNI chapter Merquess verzamel ik interessante netwerkbijeenkomsten binnen onze regio en daarbuiten. Bekijk hieronder het actuele overzicht van interessante netwerken en bijeenkomsten die er zijn om jezelf te ontwikkelen als ondernemer, om verder te komen en ook om ondernemerschap leuk te maken.

De gekozen bijeenkomsten vinden met name plaats in de regio Den Haag, Delft, Westland, Rotterdam en Leiden. Heb je vragen over één van deze bijeenkomsten of wil je dat jouw bijeenkomst in dit overzicht wordt opgenomen? Bel of email me!