dinsdag 23 december 2008

Het beste van creatieve en jonge innovatieve bedrijven

met dank aan en bron fotomateriaal: Fokke Wijnstra

In november organiseerden we met ons Syntens-team de Livewire Creative Network Tour 2008. In vele opzichten innovatie en buiten de gebaande wegen begeven; voor Syntens, voor ons team en zeker ook voor mezelf. Ik moest mezelf dwingen tot structuur en moest zaken leren loslaten.

De opening van deze Livewire Creative Network Tour werd gegund aan Fokke Wijnstra, zeiler staat er op zijn visitekaartje (meer over hem: onderaan artikel).

Vanuit zijn brede ervaring heeft hij een visie ontwikkeld die mij aanspreekt en waaruit ik verbondenheid voel. Die verbondenheid werd versterkt door het volgende beeldverhaal van zijn inspirerende lezing.


1.

Dit spinnenweb representeert verbondenheid. Ieder element in het web zorgt voor de uiteindelijke kracht en schoonheid van het systeem.


2.

Achter deze ramen en op iedere verdieping werken functionarissen binnen hun functie die hen is toebedeeld.

Letterlijk zichtbaar worden de bedrijfskolommen, de verkokering, het effect van divisie-denken. Je ziet geen verbindingen tussen de kolommen. Die blijkt in het volgende plaatjes dus wel letterlijk ondergronds te zijn.

3.


Als we naar beneden afdalen zien we een plattegrond en de toegang naar het ondergrondse leven.

4.

Behalve de metro bevinden zich talloze restaurants, lunchcorners en coffeebars. Hier speelt het informele leven zich af en worden talloze informele netwerken gevormd en uitgebouwd.

5.
Bij ChiroJava (chiropractiker en Java-koffie)


Weg van de snelweg op zoek naar een lunch, kwam men hier terecht; beperkt uitnodigend, het lijkt op een coffeebar. Eenmaal binnen vielen de Rijnlanders van de ene verbazing in de andere. Het was volop levendig, dit was het centrum van het dorp. Je kon er inderdaad koffie krijgen en ook iets te eten. En er was nog veel meer. Er was een dokter gevestigd en een apotheek. Ook een chiroprator en een fysio-therapeut.


Navraag leerde dat dit centrum organisch was gegroeid. Het verhaal is dat de chiropractiker en de huisarts met hun echtgenoten bij elkaar op bezoek waren. De dames hadden zin om een koffie- en eettent te starten en hun mannen toen zeiden dat zij eigenlijk andere ruimten zochten. Het hele verhaal is integraal vanuit wat zij zelf graag zouden willen gecombineerd met ondernemerschap gestart. Dat heeft blijkbaar de gemeenschap omarmd door er voor allerlei activiteiten daar heen te gaan. Waarom? Omdat het zo natuurlijk en dichtbij de realiteit ligt. Niet bedacht maar ontstaan.


6.

Met het volgende plaatje houdt Fokke een pleidooi voor vertrouwen en het loslaten. Dit onder de titel: "reframe" het huidige en zie de toekomst als eerste.

Het plaatje geeft betekenis aan organiseren en structureren en zegt tegelijkertijd: laat ook op tijd los, laat zaken ontstaan en geef ruimte om iets organisch groeien te laten groeien.
Als innovatieadviseur spreekt dit plaatje mij bijzonder aan omdat dit helder het volgende beschrijft zoals collega Sybren eens verwoordde "mijn eeuwige zoektocht naar balans tussen chaos en structuur".


7.


De index foto van allerlei kerken en geloofsrichtingen laat eenheid zien in diversiteit.
Om te kunnen structureren en tegelijkertijd het vertrouwen te hebben om los te laten is pluriformiteit noodzakelijk. Pluriformiteit tussen mensen en pluriformiteit als persoon; dit wil zeggen openstaan voor reflectie op je eigen handelen en dat van anderen.

Als de brug tussen open staan voor chaos en dicht bouwen met structuur gebouwd is, dan zullen vele succesvolle innovaties volgen en is veel, heel veel mogelijk ........

Fokke, dank voor je inspiratie!
Binnen Syntens heb ik Fokke als coach leren kennen. Recent heeft hij namelijk bij één van mijn innovatietrajecten een ondernemers-team begeleid bij het maken van lastige keuzes. Een bijzonder traject met een mooi resultaat als gevolg.
De foto's die hij heeft gebruikt zijn recent genomen tijdens zijn jaarlijkse reis door de USA met een aantal netwerkgenoten.
Fokke presenteert de verbindingen die hij heeft als volgt:
  • fiNext. Met veel enthousiasme ben ik parttime verbonden aan en in dienst van fiNext B.V. - "hands on visionaries in finance". En daarmee tegelijk geïnspireerd door de ontwikkelingen van Ordina.
  • Zelfstandig. Daarnaast opereer ik vanuit FCW Management B.V. als onafhankelijk zelfstandige. Ik trek graag samen op met mensen uit het netwerk van De Limes en Berckely Square.
  • DeLimes. Omdat het een inspirerend netwerk is met het Rijnlands organiseren als kern. Aanjagers van het netwerken zijn boeiende mensen als Harold Janssen en Jaap Peters. En met deze twee bijzondere mensen is het goed samenwerken. DeLimes zit niet toevallig in Zwammerdam. De plek waar ooit het riviertje de Limes liep. De grens tussen het geregelde Romeinse Rijk en de “chaos van die barbaren’ daar boven. Of was het juist andersom?!
  • Berckeley Square. Omdat het een kersverse club van tegendraadse denkers is met oorspronkelijke ideeën en een verfrissende aanpak. Maatschappelijke verandering en sociale innovatie lopen als een rode draad door hun advieswerk. En Raymon Geurts is daarin authentiek en congruent. Dat is dus heerlijk samen ontdekken en een paar jaar vooruitlopen.

Geen opmerkingen:

Evenementenkalender


Vanuit mijn huidige rol van evenementencoördinator binnen mijn BNI chapter Merquess verzamel ik interessante netwerkbijeenkomsten binnen onze regio en daarbuiten. Bekijk hieronder het actuele overzicht van interessante netwerken en bijeenkomsten die er zijn om jezelf te ontwikkelen als ondernemer, om verder te komen en ook om ondernemerschap leuk te maken.

De gekozen bijeenkomsten vinden met name plaats in de regio Den Haag, Delft, Westland, Rotterdam en Leiden. Heb je vragen over één van deze bijeenkomsten of wil je dat jouw bijeenkomst in dit overzicht wordt opgenomen? Bel of email me!