dinsdag 30 september 2008

Professioneel de kroeg in!


Vorige week heb ik een ondernemer geadviseerd met vrienden professioneel een kroegsessie te organiseren. Met als doel een betere ondernemer te worden en een succesvoller bedrijf te realiseren.

Wat is een professionele kroegsessie precies? Waarom is een professionele kroegsessie nodig? Hoe wordt een professionele kroegsessie uitgevoerd? Wat zijn de effecten van een professionele kroegsessie?

Wat is een professionele kroegsessie precies ?
Je nodigt één of meer vrienden uit om te praten over wat je in je leven aan het doen bent en over wat je niet durft te doen. In dit geval praat je over jouw rol als ondernemer, waar krijg je energie van en waarin wordt je tegengehouden?


Houdt het kort en eenvoudig. Vervolgens dien je een stelling in, waarna je vrienden daar op reageren, je tarten en prikkelen. Na deze reacties te hebben verwerkt, maak je voor jezelf zelf een duidelijke keuze en geef je aan wat die keuze concreet voor jou betekent en hoe je er mee aan de slag gaat.

Je brengt bijvoorbeeld in: "In een verkoopgesprek kreeg ik van mijn klant als reactie terug dat er niks met hem gebeurde. Ik kon geen verbinding maken. Ik wil wel reactie en wel verbinding maken in zo'n gesprek''.
''Wat heb je echt met het product dat je verkoopt en welke interesse had je echt in die mogelijke klant? Meestal heb ik echt boeiende gesprekken met jou, maar soms lijk je ineens afwezig en lijkt het alsof je met je gedachten in een andere wereld leeft. Als die klant dat op dat moment ook zo heeft ervaren, dan snap ik zijn reactie wel. Je moet er gewoon ZIJN op dat moment!"

Jouw goede vrienden moeten bereid zijn jouw middelmatigheid op de proef te stellen, jou te tarten en daarbij wel respectvol met je om te gaan en vertrouwen te geven. Zoek voor een dergelijke sessie vrienden uit die zelf ook de grens opzoeken.

Waarom is een professionele kroegsessie nodig ?
Als je lef hebt en leiderschap toont, kan het niet anders dan dat je van tijd tot tijd tegen je eigen grenzen aanloopt. Je wilt iets, je onderneemt actie en toch lukt het niet. Blijkbaar heb je iets over het hoofd gezien. Heb je jezelf overschat? Was je voorbereiding niet goed? Was je te snel of juist te langzaam? Je kunt zelf ver komen om antwoorden op deze vragen te krijgen. Maar laat juist ook anderen eens hun licht op jouw zaak geven. Het is niet alleen leuker om vrienden erbij te betrekken, maar ook effectiever. De oplossing ligt vaker in de eenvoud dan in de complexiteit.

Hoe wordt een professionele kroegsessie uitgevoerd?
Nodig wat vrienden uit, leg uit wat je ermee bedoelt en wat je ermee wilt bereiken. Je kunt het vanavond al organiseren. Zo moeilijk is het niet.
Je kunt er een wekelijkse cyclus van maken, één keer per jaar kan ook.

Wat zijn de effecten van een professionele kroegsessie ?
Je krijgt een krachtige spiegel voorgehouden die jou met beiden benen op de grond zet. Je wordt uit je eigen denkcirkel getrokken en aan het eind van de avond moet je het toegeven: "ja je hebt gelijk. Zo had ik het nog niet bekeken. Ik had het anders moeten aanpakken. Ik ga het anders DOEN!". Resultaat door verandering.
Je leert en je blijft leren. Met deze ervaring ben je zelf steeds meer overtuigd van de kracht van de spiegel voorhouden. Daardoor ben je in staat om ook anderen van krachtige feedback te voorzien. Zodat niet alleen jij maar ook de ander in jouw omgeving versneld groeit en ontwikkeling laat zien.

Regel je eigen ondernemers-feedback! Proost!

mede geinspireerd door het boek: "De kracht van echte mannen", David Deida

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Dag Leon,

Lijkt wel een beetje op Beer and Innovation, zie link op mijn weblog.

http://impetum.wordpress.com/2008/05/28/beer-innovation/

groet

Michiel

Anoniem zei

Hoe ging/gaat trouwens je Livewire event van 6 november? Nou ik hoor het wel

Groet

Michiel

Anoniem zei

Hoi Michiel,

Mooi initiatief, die beer and innovation sessie.......

Lijkt mij wel wat om daar een rol in te spelen of iets in een dergelijke vorm te organiseren.

Heb jij ervaring opgedaan?

Groet, Leon

Evenementenkalender


Vanuit mijn huidige rol van evenementencoördinator binnen mijn BNI chapter Merquess verzamel ik interessante netwerkbijeenkomsten binnen onze regio en daarbuiten. Bekijk hieronder het actuele overzicht van interessante netwerken en bijeenkomsten die er zijn om jezelf te ontwikkelen als ondernemer, om verder te komen en ook om ondernemerschap leuk te maken.

De gekozen bijeenkomsten vinden met name plaats in de regio Den Haag, Delft, Westland, Rotterdam en Leiden. Heb je vragen over één van deze bijeenkomsten of wil je dat jouw bijeenkomst in dit overzicht wordt opgenomen? Bel of email me!