dinsdag 10 juni 2008

In jouw bedrijf: weg met ouder-kind relaties!



Gisteren was het weer raak: een managementteam in een bedrijf dat niet functioneert en nu escaleert. Operationeel directeur is lost: schoffeert zijn medewerkers en accepteert de auoriteit van de de AD en DGA niet meer.

Hoe kan het zo ver komen?
Wat is de oorzaak?
Hoe kan jij dit soort potentiéle brandhaarden vroegtijdig in jouw bedrijf herkennen ?


Hoe kan het zo ver komen?
Als je als ondernemer mensen aanneemt in je bedrijf heb je twee keuzes:

1. beschouw ze als een kind, behandel ze als een kind, want jij bent één van de ouders en je gedraagt je als een ouder.

In dit geval is de kans groot dat jouw medewerkers zich steeds meer als een kind zullen gedragen. Jij wordt daardoor gedwongen om nog geforceerder jouw ouderlijk gezag te laten gelden. In deze situatie is het de vraag of het op den duur nog leuk is om ondernemer te zijn en of er voldoende resultaten geboekt worden ?

2. benader je medewerker als een volwassene en gedraag jezelf als een volwassene.

In dit geval is de kans op duurzaam resultaat en een duurzame ontwikkeling van het bedrijf het grootst. Dus:

SIMPEL, we kiezen dan toch altijd voor de volwassen-volwassen benadering !

Was het maar zo simpel, want:


Wat is de oorzaak van veel problemen in een bedrijf ?

Noch de ondernemer, noch de medewerker is zich bewust van zijn eigen ouder-kind patronen en zijn gedrag dat daaruit voorkomt. Hierdoor worden onderlinge gezagsrelaties in een bedrijf complexer, minder prettig en minder effectief.
Voorbeeld:
Een nieuwe medewerker als manager wordt binnengehaald om een belangrijke afdeling te reorganiseren. Vakkundig is hij een kei, maar in persoonlijke ontwikkeling nog onvoldoende gegroeid en dus eigenlijk nog een kind in volwassen kleren. Vanwege zijn vakkundigheid krijgt hijechter wel carte blanche van de ondernemer om zijn taak uit te voeren. Vanaf het begin begaat de ondernemer dus al de fout dat hij zijn verantwoordelijk op het kind afschuift.

Na een half jaar gaat de verhouding tussen manager en ondernemer langzaam keren: de manager (kind) voelt zich zwemmen in zijn opdracht en verwijt de ondernemer (ouder) een gebrek ondersteuning en aan visie. De ondernemer (ouder) verwijt de manager (kind) dat hij niet volwassen is.

Beide personen vergeten eerst naar zichzelf te kijken. Zij vergeten beiden dat zijzelf door eigen inschattingsfouten verkeerd zijn gestart ...........
Het is de verantwoordelijkheid van de ondernemer in te schatten welke opdracht deze manager (kind) aankon en op welke gebied de manager ondersteunt moest worden om een (wel) realistische taak te volbrengen.

Wat is nu de verantwoordelijkheid van de manager (kind) ?
Goede vraag ! Nu het antwoord:
.......eerst val ik stil en vervolgens kom ik tot het inzcht dat het de verantwoordelijkheid van het kind en daarmee ook van de ouder is om door te groeien naar volwassenheid om pas dan zelf te kunnen beoordelen welke taak je aankunt en of een taak op je neemt.

Hoe kan jij dit soort potentiële brandhaarden vroegtijdig in jouw bedrijf herkennen ?

1. Ga als ondernemer na in hoeverre jij je als volwassene gedraagt en hebt ontwikkeld ? En in welke situaties vertoon ook jij kind gedrag ?
Gebruik daarbij concrete voorbeelden en dialogen uit je dagelijkse praktijk. Ter inspiratie kun je eens kijken naar deze website !
2. Ga na welke medewerkers in jouw bedrijf zich als volwassenen hebben ontwikkeld en ook zo gedragen ? In welke situaties vertonen ook zij toch kind gedrag ?
3. Welke medewerkers zijn in hun gedrag eigenlijk nog steeds kinderen ? Hoe komt dit ? En in hoeverre is dit te wijten aan jouw (ouder) gedrag ?
4. Geef betekenis aan deze inzichten en begin te veranderen bij jezelf door nog meer volwassen gedrag te vertonen.
5. Schakel daar waar nodig een coach in die patronen kan helpen herkennen door jouw een spiegel voor te houden en jou te ondersteunen in je persoonlijk ontwikkeling naar volwassenheid.


Tenslotte ter inspiratie het volgende:

In evenwicht


1. Waarom kunnen we op zondag wel e-mails beantwoorden, maar op maandagmiddag niet naar de film?

2. Waarom kunnen we de kinderen niet meebrengen naar het werk als we het werk wel mee naar huis kunnen nemen?

3. Waarom denken we dat het tegengestelde van werk vrije tijd is, terwijl het in feite nietsdoen is?


Ricardo Semler, CEO van Semco (HET WEEKEND VAN ZEVEN DAGEN)
Meer weten ? zie het weekend van 7 dagen

Geen opmerkingen:

Evenementenkalender


Vanuit mijn huidige rol van evenementencoördinator binnen mijn BNI chapter Merquess verzamel ik interessante netwerkbijeenkomsten binnen onze regio en daarbuiten. Bekijk hieronder het actuele overzicht van interessante netwerken en bijeenkomsten die er zijn om jezelf te ontwikkelen als ondernemer, om verder te komen en ook om ondernemerschap leuk te maken.

De gekozen bijeenkomsten vinden met name plaats in de regio Den Haag, Delft, Westland, Rotterdam en Leiden. Heb je vragen over één van deze bijeenkomsten of wil je dat jouw bijeenkomst in dit overzicht wordt opgenomen? Bel of email me!