woensdag 5 maart 2008

Als je het zeer druk hebt, ga dan andere dingen doen !Ik krijg het onderwerp vandaag van twee kanten tot me. Hier moet ik dus iets mee. "Ik ben druk, druk, heel erg druk ........:

1. een afspraak vandaag met één van mijn klanten is misgegaan. Deze ondernemer vertelt: "we hebben het druk, zeer druk, te druk. Ik heb één van mijn collega-bedrijven gebeld met de vraag of zij een deel van een opdracht willen overnemen. Dat is ook toevallig, wordt geantwoord, wij willen jou net bellen of jij een deel van een grote opdracht over wilde nemen ........"

2. een bericht op de Zibb Shoutbox: "Wij zijn een zeer drukke zakelijke ICT/telecom dienstverlener en twijfelen vanwege de steeds groter wordende en aanhoudende drukte hoe we over die drukte kunnen communiceren. De klant zal ons ten slotte gunnen dat we met het bekende luxeprobleem kampen, maar kan wellicht ook denken dat onze servicegraad hieronder gaat lijden. Zijn er medebizzers die hier ervaring c.q. een mening over hebben?"

Wat staat je als ondernemer nu te doen als je je in zo'n situatie bevindt ?

Je hoofd zegt: als we hard doorwerken dan lost deze situatie zich een keer op ...... tegelijkertijd denk je er over na of het ook anders kan ......

Je hart zegt: (in willekeurige volgorde) mijn bedrijf, mijn klanten, mijn medewerkers; hoe houdt ik ieder te vriend ? .... maar klachten komen er .....

Je buik zegt: knallen en doorwerken ....... maar intuïtief knaagt het .....


Ik opteer hoofd, hart en buik in evenwicht te brengen en af te komen van bovengenoemde dualiteit.

Dit betekent KEUZES maken !!!!!!!

Gebruik deze situatie juist als een kans om als bedrijf een volgende stap te zetten richting verdere volwassenheid. Niet makkelijk, wel mooi .......

Hoe maak je keuzes, waar begin je en waar eindig je ?

1. Het begint met loskomen. Kies een dag uit waarop het het minst erg is dat je er niet bent. Zorg voor een lege agenda.

2. Vervolgens maak je voor jezelf een lijstje van mensen aan wie je de problematiek van DRUK wil voorleggen. Bepaal zelf of je spontaan op deze mensen kan afstappen of dat een afspraak echt noodzakelijk is.

3. Sta op die dag zoveel mogelijk open voor de feed-back die zij jou geven. Ruim aan het eind van de dag of na enkele dagen tijd in om de feed-back op een rijtje te zetten en eigen conclusies te trekken.

4. Misschien weet je op dat moment al genoeg en kun je overgaan tot uitvoering. Als de situatie complex is, dan kun je vanaf dat moment ook een specialist raadplegen (Syntens innovatieadviseur, strategie-adviseur of MKB-commissaris).

5. Sta erbij stil:
A. Wat het eigenlijke probleem is;
B. Wat de echte oorzaak is van dat probleem en wat het gevolg daarvan is;
C. Valideer je probleemstelling met de relevantie te omschrijven en de urgentie van het probleem (moet je NU iets doen of kun je nog een jaar wachten ?)

6. ACTIE, waarbij hoofd, hart en buik in evenwicht zijn gebracht:
je hebt de alternatieven op een rijtje gezet en een keuze gemaakt (hoofd), je hebt er een goed gevoel bij (hart) en je gaat het doen (buik).

Waarom is dit nodig ?
De kans dat je het echte probleem oplost is nu vele malen groter. De grote valkuil is namelijk dat je zonder afstand te nemen, geen overzicht hebt, blijft hangen in ad-hoc oplossingen en wat ik veel tegenkom: je krijgt steeds minder lol in jouw ondernemerschap en komt steeds verder van je passie af te staan.

Wat gaat deze aanpak je opleveren ?
- In ieder geval een leuke feed-back dag (een andere dag dan andere)
- Inspiratie
- Nieuwe contacten en nieuwe relaties op persoons-niveau (je praat écht ergens over)
- Tevreden klanten en medewerkers
- Rendement voor het bedrijf (in €)
- Lol in je leven en lol in je ondernemerschap

1 opmerking:

Erik Robertson zei

Leon, dank voor je inspirerende en to the point weergave van hoe je de (goed geschetse) hectiek van ''te druk zijn'' kan doorbreken.
Als organisatieadviseur kom ik natuurlijk maar al te vaak bij individuen en organisaties dit dilemma tegen.
Het draait altijd maar om een paar zaken, in dit geval keuzes maken, en/of prioriteiten stellen. Verder leert de ervaring dat de ''werkelijkheid'' niet door onze ervaringen wordt bepaald, maar dat ons bewustzijn de werkelijkheid, en dus onze ervaringen bepaalt....Dat impliceert dus een bepaalde mate van invloed en sturing die je kan toepassen....

Evenementenkalender


Vanuit mijn huidige rol van evenementencoördinator binnen mijn BNI chapter Merquess verzamel ik interessante netwerkbijeenkomsten binnen onze regio en daarbuiten. Bekijk hieronder het actuele overzicht van interessante netwerken en bijeenkomsten die er zijn om jezelf te ontwikkelen als ondernemer, om verder te komen en ook om ondernemerschap leuk te maken.

De gekozen bijeenkomsten vinden met name plaats in de regio Den Haag, Delft, Westland, Rotterdam en Leiden. Heb je vragen over één van deze bijeenkomsten of wil je dat jouw bijeenkomst in dit overzicht wordt opgenomen? Bel of email me!