dinsdag 2 oktober 2007

"Straks ga ik leiding geven leuk vinden !"



Het is me weer overkomen: passie krijgen en energie voelen als we met het model "Situationeel Leidinggeven" "Revised" bezig zijn.

Wanneer gebeurde het ?
Wat is het model ?
Wanneer kun je het gebruiken ?
En waar komt dan mijn passie en energie vandaan ?
Al schrijvend wil ik hier voor mezelf antwoord op vinden ......

Wanneer gebeurde het ?

Twee weken geleden was eindelijk de sessie tot stand gekomen bij Trezorix te Delft, een boeiend bedrijf op het gebied van kennisnetwerken. Vraagstelling van dit bedrijf was: hoe kunnen we binnen ons bedrijf competentiemanagement en verdelen van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden concreet en werkbaar maken ?
Vervolgens heb ik de betreffende ondernemers in contact gebracht met Richard Christians die ik enkele jaren geleden heb leren kennen. Richard heeft een brede achtergrond (Jeugdzorg en management jeugdzorg, training en consultancy (eigen bedrijf en in samenwerking met Boertien training).

Wat is het model ?

Het model waar we mee gewerkt hebben is het model "Situationeel Leidinggeven". Een model dat al tientallen jaren wordt gebruikt binnen management en managementrainingen en -ontwikkeling. Door lang en vaak met dit model te werken heeft Richard de kracht van dit model leren kennen, maar ook een aantal beperkingen. Door het model op een aantal onderdelen aan te passen, is hij gekomen tot het model: "Situationeel leidinggeven herzien (SL Revised).

Een korte beschrijving door Richard zal ik als apart artikel aan dit blog toevoegen.

Wanneer kun je het gebruiken ?

Het doel om dit model te gebruiken bescrijft Richard als volgt:
Het model is bedoeld om de effectiviteit en de efficiëntie van managers te verhogen. Dat wil zeggen hen in staat te stellen een aanpak te realiseren die de ontwikkeling van de medewerker bevordert en bij de uitvoering van de taak tot een optimaal resultaat leidt.
Graag wil ik daar aan toevoegen: Ook zeer geschikt als analysetool voor een medewerker die een keuze wil/moet maken een taak te aanvaarden of af te wijzen. Als deze medewerkers op hierbij gebruik maakt van dit model toont hij verantwoordelijkheid voor de taak en kan hij redelijk objectief aantonen:
- of hij zichzelf geschikt acht voor de taak
- wat hij nodig heeft om te presteren binnen die taak (o.a. helderheid over op te leveren producten en welke stijl van leidinggeven; bijvoorbeeld niet te directief, maar ook niet te vrij)
en
- wat zijn drive is om die taak te aanvaarden en te volbrengen

En waar komt dan mijn passie en energie vandaan bij het gebruik van dit model ?

Ahummmm .........................! De vraag stellen is één ..... het antwoord vinden is iets anders ...........
Het volgende raakt mij, spreekt mij aan:
- het model gaat uit van de passie van de medewerker (wat drijft hem) én de passie van het bedrijf (welke opbrengst van de taak heeft het bedrijf concreet nodig als onderdeel van het geheel ?)
- model doet een beroep op leidinggevende én medewerker (bottom-up en top-down = balans)
- stelt zowel medewerker én leidinggevende in staat het volgende concreet te bepalen:
de inhoud van de taak,
de randvoorwaarden van de taak en
wanneer invulling van de taak als succesvol kan worden beschouwd.
- maakt werken en funcioneren heel concreet in plaats van moeilijk en abstract
- Ideaal voor groeiende bedrijven om op een positieve manier de slag te maken van informeel werken naar formeel(er) werken en daarbij dichtbij te blijven bij de oorsprong van het bedrijf en de passie van de pioniersfase.

Samenvattend: medewerker en ondernemer(manager): Ga aan de slag met het model en houdt het werken met elkaar leuk én succesvol!

Handige links:
Uitleg model Situationeel Leidinggeven
Situationeel leiderschap
Opsomming voor- en nadelen model Situationeel Leidinggeven

Test jouw leiderschapstijl
Managerial Grid

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Er zit een foutje in de link naar managerial grid (onderaan)

Leon van der Sande zei

Dank voor de tip. Ik heb de link intussen aangepast. Groet, Leon

Evenementenkalender


Vanuit mijn huidige rol van evenementencoördinator binnen mijn BNI chapter Merquess verzamel ik interessante netwerkbijeenkomsten binnen onze regio en daarbuiten. Bekijk hieronder het actuele overzicht van interessante netwerken en bijeenkomsten die er zijn om jezelf te ontwikkelen als ondernemer, om verder te komen en ook om ondernemerschap leuk te maken.

De gekozen bijeenkomsten vinden met name plaats in de regio Den Haag, Delft, Westland, Rotterdam en Leiden. Heb je vragen over één van deze bijeenkomsten of wil je dat jouw bijeenkomst in dit overzicht wordt opgenomen? Bel of email me!