donderdag 26 april 2007

"De zaag scherp houden én aandacht voor internationale expansie"


Een ondernemer die zich op de grens bevindt tussen de embryo- en groeifase moet de conditie en de "techniek" hebben van een topsporter. Het bestaansrecht heeft zich wel bewezen, want er wordt (prima) geld verdiend. Tegelijkertijd is het bedrijf nog net niet sterk genoeg om iemand extra in dienst te nemen waardoor de ondernemer de meest voor de hand liggende taken kan delegeren.

Wat is het gevolg ?
De ondernemer voert nog steeds veel verschillende taken uit, let nog steeds op alle details en dient tegelijkertijd aandacht én energie te hebben voor de volgende fase. In dit geval is dit het vorm geven aan internationale expansie. Bovendien bestaat er urgentie, want volgens deze klant is er een partij die op basis van een idee en een plan € 5.000.000 op heeft gehaald terwijl hij als marktleider (Nederland) toch meer aanspraak op een investering zou verdienen !
Op de vraag of hij voldoende competentie en energie heeft om zo'n plan uit te werken heeft hij volmondig positief geantwoord. Zijn accountant heeft al aangeboden het plan vervolgens te vervolmaken en benadrukt dat de ondernemer zelf de input zal moeten leveren en gevoel en overzicht over dit plan moet hebben.
Op zijn vraag welk format hij het beste kan gebruiken heb ik de volgende suggestie(s) gegeven:
- New Venture
- Syntens (basic uitgangspunten)

Terwijl ik verder zoek via internet kom ik er achter dat een format ondernemingsplan vooral gericht is op starters en weinig is toegespitst op de ondernemer die al succesvol is en verder door wil groeien.

Dat brengt mij naar de tip om het op een andere boeg te gooien.
Noem het een groeiplan. Voordelen van een groeiplan:
Leuk om te doen, bestaande business wordt er nog scherper door en het plan blijft kort en bondig.
Hoe?
- Werk je bestaande business en groeiplannen uit volgens een krachtig model, bijvoorbeeld Balance Score Card en voeg een financiële appendix toe voor de financiële experts onder ons. Klaar. Je laten begeleiden in dit proces door een expert kan een waardevolle investering zijn. Dan moet de match tussen jouw behoefte en de aangeboden expertise wel goed zijn.
(Zie ook aanvullende blog waarin ik een memo publiceer van een aantal jaar geleden over "de groei naar een volwassen bedrijf".)

Internationale expansie ?
Kijk eens naar de PSB-regeling!

En wat betreft " hoe de zaag scherp houden ?":
Aanknopingspunten voor het antwoord op deze vraag, kunt u bijvoorbeeld vinden in het boek van Stephen R. Covey "7 eigenschappen effectief leiderschap". Het lezen van dit boek kunt u ook combineren met het volgen van een workshop over dit onderwerp en/of een aantal sessie organiseren met een mental coach.

Geen opmerkingen:

Evenementenkalender


Vanuit mijn huidige rol van evenementencoördinator binnen mijn BNI chapter Merquess verzamel ik interessante netwerkbijeenkomsten binnen onze regio en daarbuiten. Bekijk hieronder het actuele overzicht van interessante netwerken en bijeenkomsten die er zijn om jezelf te ontwikkelen als ondernemer, om verder te komen en ook om ondernemerschap leuk te maken.

De gekozen bijeenkomsten vinden met name plaats in de regio Den Haag, Delft, Westland, Rotterdam en Leiden. Heb je vragen over één van deze bijeenkomsten of wil je dat jouw bijeenkomst in dit overzicht wordt opgenomen? Bel of email me!